dinsdag 4 september 2012

De paarden van het Noorderleeg


Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw werd er op het Wad aan landwinning gedaan. De bestaande zeedijk was nog niet op deltahoogte. Op 2 januari 1976 vond er een heftige storm plaats. Ik heb het water toen over de dijk zien slaan en op een aantal plaatsen was de oude zeedijk zo zwak dat er een doorbraak plaats vond waarbij het leger met zandzakken te hulp schoot. Het was trouwens de storm waarbij de torenspits van de Bonifatiuskerk in Leeuwarden afbrak. Maar ik woonde toen niet in Leeuwarden maar vlak achter de lage en oude zeedijk aan de Nieuwebildtdijk. 

Op de radio werd geadviseerd om niet te gaan slapen en een vluchtkoffer klaar te zetten. In Oudebildtzijl werd met zware balken de brug afgesloten. De Oudebildtdijk was de laatste verdedigingslinie tegen het water. In café het Graauwe Paard was het druk en gezellig. Extremiteiten in het weer brengt een bepaalde saamhorigheid teweeg. Na 1976 werd de zeedijk verhoogd tot deltahoogte. Dat betekende een einde van verdere inpoldering. De lokale bevolking had liever gezien dat het Noorderleeg definitief droog gelegd zou worden. Daar kan ik me nu wel iets bij voorstellen. De Bilkers hebben eeuwen in het slik gewerkt om meer land te krijgen. Nu werd ook het opwerpen van een zomerdijk niet meer toegestaan. De Waddenzee heeft vrij spel gekregen in het gebied.
In de LC las ik onlangs dat men meer toeristen naar het gebied wil lokken. In de aanwezige dobben wil men zwemgelegenheid creëren. Een dob is een drinkplaats voor het vee. Het is een cirkelvormige dijk die het brakke water tegen moet houden. Waar het vee met hoogwater ook een beetje droge plek heeft. Dat de dobben onder kunnen lopen bleek in december 2006. Wat begon met een herfststorm werd al snel een drama dat wereldwijd mensen bezig hield. Door het hoge water verdronken 20 dieren. Maar 150 paarden werden gered van de verdrinkingsdood door een paar boerendochters.
Er staat ook een bunker op het Noorderleeg. Deze is sinds enige tijd voorzien van een trap, zodat men vanaf het dak bij helder weer de Waddeneilanden kan zien en de dravende paarden. De bunker is voorzien van een bord met de vermelding dat het een bunker is. Het valt me op dat er steeds meer van dit soort borden in de provincie verschijnen. Ik heb het vermoede dat het iets met de zo gewenste toerist te maken heeft. De toeristen kwamen trouwens met een soort bus achter een trekker het Noorderleeg op. Ze stonden even met ze allen bovenop de bunker en werden vervolgens weer terug gesleept. Het was een wonderlijk gezicht op de gigantische kale vlakte van Noard-Fryslân Bûtendyks.
 Gebruikte muziek: Philip Glass

Geen opmerkingen:

Een reactie posten