maandag 17 september 2012

Iets over koepels



Een mevrouw die heel kort voor Leefbaar Leeuwarden in de gemeenteraad gezeten heeft, vond de Koepel van de Friesland Bank aan het Beursplein maar niks. De koepel zou op een moskee lijken en daarom niet Hollands zijn en al helemaal niet Fries. Deze stelling klopt niet. Nog geen kilometer verder op aan de Vredeman de Vriesstraat staat de Koepelkerk. Een gereformeerde koepel. Rijkelijk voorzien van duivenstront maar oer Fries. De Islamitische gemeenschap in Leeuwarden zou hem zo over kunnen nemen en er een minaret  langs timmeren. Leuke halve maan er op. Gebedskleedjes er in. En je hebt je moskee. 
De koepel wordt wereldwijd algemeen toegepast in de architectuur. Het is een elementaire bouwvorm. In Marokko heb ik trouwens vierkante moskeeën gezien. Een stuk minder mooi dan de koepelmoskeeën. Veel koepels zijn er niet in de provincie. Berlikum heeft een koepelkerk en er zijn koepeltorens zoals de sipelkerk in Deinum. Dat heeft denk ik iets te maken met het gegeven dat Friesland niet een van de rijkste provincies is. Een koepel is heel wat moeilijker te construeren dan een gewoon dak en heel wat duurder. Bovendien is het niet praktisch. Je hebt er vrij weinig aan. Ook de koepel van de Frieslandbank is er voornamelijk voor de sier. Het ding is duidelijk van voor de crisis.

Ik had ergens verwacht dat ik er kantoorruimte zou aantreffen maar dat was niet het geval. Het is een uitkijkkoepel en ik denk dat de Frieslandbank er recepties en dergelijke houdt. Dat neemt niet weg dat ik het een prachtige koepel vind. Een sieraad voor de stad. Dit in tegenstelling tot het Friesmuseum. Het nieuwe museum was open ter gelegenheid van de Monumentendag. Wat me het meest tegenstaat is dat er voor geen meter rekening gehouden is met de omgeving. Er is een blokkendoos neergezet. Er is geen relatie met de stad of de geschiedenis van de provincie. Bij het nieuwe Provinciehuis bijvoorbeeld is door de architect duidelijk gezocht naar die relatie. De dingen die Bonnema voor Leeuwarden gemaakt heeft zijn arrogante domme blokken gevallen. Het enige leuke van de Achmeatoren is dat hij zo hoog is. Maar hij is oerlelijk. Aan de andere kant hebben we in de binnenstad nu vlak bij elkaar een kubus, een monoliet en een bol. Dat heeft ook wel weer wat.
 Gebruikte muziek:
Afro Celt Sound System
Wirl-Y-Reel

1 opmerking:

  1. De koepel was tot bijna aan de sluiting van Friesland Bank voor het grootste deel in gebruik als kantoorruimte. Nu maakt Rabobank Leeuwarden gebruik van de koepel.

    BeantwoordenVerwijderen