zaterdag 11 juni 2011

Bloemenmarkt 2011







Hemelvaartsdag viel dit jaar op een zonnige dag. Dat maakt de jaarlijkse bloemenmarkt op de Lange Marktstraat welzo vrolijk. Pak weg 2 km bloemen en druk. Heel druk.


dinsdag 7 juni 2011

Het Fries Straatfestival 2011



Wederom had het Straatfestival te kampen met donker en regenachtig weer. Evenals vorig jaar signaleer ik spatters op de lens. Wat jammer is. Maar niemand liet zich hierdoor tegen houden. Zowel de theatergezelschappen en het publiek niet, dat in grote getallen toegestroomd was. Het Straatfestival vind ik verre weg het leukste evenement van het jaar. Bewonderenswaardig vind ik de aandacht en het werk dat aan de kostuums en de hele entourage besteedt is. Temeer omdat het geheel zonder winstoogmerk plaats vindt. Lijkt me trouwens ook niet niks om met een pak met een 2 meter lange draken kop door de stad te sjouwen. Of op stelten. Wat dat aan gaat lijkt het festival soms wel wat op carnaval.
De gebruikte muziek is van Frank Zappa. Wat me opvalt is dat muziek uit de jaren 60 vaak veel vrolijker is dan wat daarna kwam. Ik had wel wat problemen met beschadigde mp3 bestanden. Zodat ik er later weer aan moest gaan sleutelen. Dat is misschien wel te horen.

vrijdag 3 juni 2011

Het nieuwe Friese Proviciehuis

Het nieuwe Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt voegt met zijn 45 meter iets toe aan de skyline van Leeuwarden. Misschien niet zo enthousiast als de Achmeatoren met  115 meter. Maar toch, het nieuwe bouwsel mag er zijn. De afgelopen Dag van de Bouw bood de mogelijkheid om de nieuwe aanwinst van binnen te bekijken.
Klachten van omwonende betrof voornamelijk het ontbreken van groen op de binnenplaatsen. Nu valt er niet te verwachten dat er op de parkeerkelder een fatsoenlijke begonia kan groeien, maar voor de 80 miljoen die het geheel gekost heeft, had de aannemer best een leuke vijver met wat pompeblêdden kun organiseren. 
Toen ik de beelden terug zag viel me op dat het hele zaakje vol gegooid was met gele, onkruidwerende steentje. Die overigens helemaal niet zo onkruidwerend zijn. Mijn buurman heeft ze ook, maar die staat zich een ongeluk te schoffelen. Duidelijk is ieder geval dat er voorlopig geen voornemens zijn tot aanplant van struiken of gewassen anderzijds. Jammer. En een gemiste kans om wat meer groen in de binnenstad te krijgen. In hoeverre de binnenplaats voor publiek toegankelijk is, is me niet helemaal duidelijk. Gezien de ruimte die het hele gebouw inneemt in de binnenstad had me dat wel realistisch geleken. Een paar bankjes onder een boompie bij de vijver met pompeblêdden was leuk geweest. Niet dus.

De gebruikte muziek is van Jan Garbarek