vrijdag 28 januari 2011

Berichten uit de bouwput

Omdat ik dagelijks in de binnenstad van Leeuwarden kom, volg ik de nieuwbouw die daar gepleegd wordt een beetje. Iedere dag zie je vorderingen. De parkeergarage, het Fries museum, Amacitia en ook het Provincie Huis aan de Tweebaksmarkt.


Hier is de nieuwbouw kunstig tegen het oude monumentale Provinciehuis geplakt. Het bouwsel steekt met zijn 45 meter boven de binnenstad uit. Een gesprekje met een paar bouwvakkers bevestigde mijn vermoede dat het naar voorbeeld van een oude Friese boerderij of state gebouwd is. De twee glazen bouwsels op het dak zouden dan de schoorstenen kunnen voorstellen. Maar wat het precies was, dat wisten de bouwvakkers niet. Ik ook niet. Uitkijktorens wist een van hen nog te vermelden. Maar vermoedelijk gaat het om versiering en is glas gebruikt omdat het goedkoper dan steen is voor een nep schoorsteen. Alhoewel je er natuurlijk wel een geweldig uitzicht hebt.




Het bouwwerk is een aanvulling van de Leeuwarder skyline. Net als de Achmeatoren is het overal in de stad te zien. Ook de activiteiten van de bouwvakkers op 45 meter hoogte.


Gebruikte muziek is van Charles Mingus en het tweede muziekje van Primal Screem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten