zaterdag 3 augustus 2013

Iets over aanloopstroken


Mercurius heeft bij de programmering voor het nieuwe seizoen de al oude Aanloopstrook weer uit de kast gehaald. Het korte programmaatje is al vanaf de jaren ‘90 het begin van de uitzending. Een aanloopstrook maken is niet moeilijk. Je plant de camera op het statief in een drukke winkelstraat, meestal de Nieuwestad. Vervolgens druk  je op de startknop. Je trekt je onopvallend terug en doet of je er niets mee te maken hebt en laat de camera een kwartiertje draaien. De aanloopstrook is klaar. Simpel. Kind kan de was doen.
Het is een manier van filmen die erg populair was bij de omroep. Je hebt er weinig camera ervaring voor nodig en het is toch leuk.
Ik kan me een programma herinneren dat ‘de Markt’ heette. Zelfde idee. Je zet de camera neer bij de viskraam van de vrijdagmarkt. Binnen seconden komt er een meneer aan die een lekkerbekje koopt en bij een tafeltje lekker gaat staan smikkelen. Al snel volgt een tweede meneer met een bakje kibbeling. Rustig en zwijgzaam nuttigen de heren het zeebanket. Vegen handen en mond af, maken een praatje. Duiven scharrelen de restanten bij elkaar. Er komen langzaam meer viseters bij, die ook weer een praatje maken en weer uit beeld verdwijnen. Einde aflevering 1 van “de Markt”. Hoogtepunt van de aflevering was de aanval van de duiven op de vuilnisbak en de tegenactie van de visboer die niet gecharmeerd was van de gevederde visliefhebbers. Alles in één shot van ongeveer een kwartier. Kom daar de dag van vandaag maar eens om. Het aardige van de aanloopstrook vind ik dat bijna iedereen doet of ze de camera niet zien. Ze weten ook niet of het ding aan staat of niet. Je ziet ze echt denken. Dat maakt de aanloopstrook leuk. Het is eigenlijk of je op een terrasje zit, maar dan thuis op de bank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten