vrijdag 17 februari 2012

De laatste winterse beelden























Het Drachtsterplein is al enige tijd veranderd in een gigantische zandhoop. Er zal wel een nieuwe rotonde komen. Met fietstunnels. Voorlopig moet je omrijden als je met de fiets over de Drachtsterbrug wilt. Omdat er nauwelijks sprake was van enige bewegwijzering kwam ik tijdens het omrijden niet op maar onder de brug terecht, waar de pilaren van de brug een prachtige gelegenheid voor graffitispuiters vormen. Het is een stukje niemandsland. Een woud van dikke betonnen palen. Ik had er al eens wat foto’s gemaakt en me afgevraagd of ik er iets mee kon voor mijn dagboek. Ik zou er best een mooie performens of een ballet of iets dergelijks gesitueerd zien. Ruimte genoeg en niemand maakt er gebruik van. Alleen graffitispuiters en af en toe zal er wel een dak- en thuisloze onderkomen voor de nacht zoeken. Maar de performens of het ballet moeten we er voorlopig zelf bij verzinnen.

Gebruikte muziek:
Nigun,
Anour Brahem

vrijdag 10 februari 2012

De overwintering


Na de wat aarzelende start van de winter is het boven verwachtingen gaan vriezen alsmede enige sneeuwval. Niet veel, maar genoeg om door de sneeuw naar de stad te wandelen. Nu was ik al enige tijd nieuwsgierig of er met het dalen van de temperatuur nog actie gevoerd werd onder de Achmeatoren. Dus het kamp van Occupy leek me een goede bestemming. Daar kwam bij dat de VVD in de gemeenteraad vragen gesteld had over het kamp. De VVD is minder gecharmeerd van de actievoerders en is bang dat het Leeuwarder zakencentrum imagoschade oploopt. De gemeente heeft altijd welwillend tegenover het kamp gestaan. Tenslotte heeft iedere gemeente van enige betekenis een Occupykamp. Met de invallende vorst dacht ik dat er een verbod op buiten slapen zou worden afgekondigd. Zoals in Den Haag. Op zich geen gek idee. Aan een bevroren Occupyer heb je net niks. Bij –10 graden worden uit alle hoeken en gaten, dak- en thuislozen bij elkaar gevist en in half bevroren staat bij de Terp afgeleverd. Maar in het Occupykamp brand de houtkachel. Duidelijk was dat er een kleine harde kern vast besloten is, om te overwinteren aan de Lange Marktstraat. Vragen van de VVD veranderen daar al en geheel niets aan.












Gebruikte muziek: 
Vangelis
John Zorn

zaterdag 4 februari 2012

Toch nog vorst


Aan het begin van de week werd de eerste vorst van enige betekenis gemeld. Dus warme kleding aangedaan en enthousiast de camera ter hand genomen. Echter, er lag geen spat ijs op de Emmakade en al helemaal niet op de Harlingertrekvaart. Het water klotste en kabbelde als vanouds. Enig sinds teleurgesteld over het ontbreken van de in Friesland zo begeerde ijsvloer heb ik het standbeeld van de Elfstedenrijder die voor het WTC staat maar gefilmd. Het is een mooi beeld. Gemaakt door Auke Hettema. Het staat er al sinds 1966. Ook een mooi plekje met een vergezicht over de Tesselschadestraat. In de loop van de week begon de vorst serieuzere vormen aan te nemen. O.a. in Hempens/Teerns werd er op de ijsbaan, geschaatst. Maar voor het versturen van deze aflevering naar Mercurius RTV, heb ik nog geen ijsvorming van betekenis waargenomen. Wel veel waterhoenen. Dat weer wel.



Gebruikte muziek: Anouar Brahem