dinsdag 27 april 2010

De Groene Ster


Er is weinig toe te voegen aan deze dagboek aflevering. Voorjaar. In training voor de komende fietstochten door de provincie, heb ik een rondje Groene Ster gedaan. Ik heb de west oever van het meertje bekeken. Ik was er eigenlijk nog nooit geweest. De kant waar een piep klein molentje staat. Tis echt een schatje. Jammer dat hij niet mee deed aan de molendag. Maar misschien ligt het oude gemaaltje in de gemeente Tytsjerksteradiel. Ik weet dat er wat gehannes was over de camping. Die ligt ook in Tytsjerksteradiel. Gezien de uitbreidingsdrift van Leeuwarden is dat lastig. Ook de ontwikkelingen op Groot Vijverburg wat betreft grootschalige kunsttentoonstellingen, maakt het gebied interessant.


De gebruikte muziek is van Philip Glass

donderdag 22 april 2010

De Eerste Leeuwarder Molendag

Afgelopen zaterdag 17 april, vond de eerste Leeuwarder Molendag plaats. Ja ja..Nu heeft Leeuwarden niet zoveel molens meer. De oude houtzaag en meelmolens die langs de Ee stonden zijn al lang geleden verdwenen. Alleen de poldermolens hebben tot in de vorige eeuw dienst gedaan en zijn de laatste restanten uit waterrijk verleden. De Bullepolder wordt vandaag de dag elektrisch droog gehouden vertelde de aanwezige vrijwillige molenaar, de heer Durk Piersma. Echter bij heftige regenval wordt het oude gemaal op verzoek van het Waterschap ingezet.


De molen aan het Oud Deel heeft een fraaie naam. Het gemaaltje heet de Swarte Prinsch. In tegenstelling met de Bullemolen is hij niet meer inzetbaar om de boel droog te houden.

Maar draaien doet ie nog wel. En niet te kort. Niet ongevaarlijk leek me. De wieken zeilde rakelings langs de grond. Nu begreep ik waarom ze het een grondzeiler noemen. Ieder geval vond ik het een leuk initiatief. Op de fiets is de hele route wat veel. Ik heb het daarom maar bij deze 2 gehouden.

De gebruikte muziek is van Vangelis en het tweede stukje is van Mikis Theodorakis

zondag 11 april 2010

Discussie over kunsttoepassing pleintje Bij de Put

Op zaterdag 10 april vond er een bijeenkomst plaats voor de buurtbewoners van de binnenstad. Het ging met name om het pleintje Bij de Put. Aan 4 kunstenaars was gevraagd om een ontwerp te maken.
Ik vind Bij de Put een mooi stukje Leeuwarden. Het is een van de oudste gedeelten van de stad. Bovendien is het altijd leuk om naar mensen te kijken die naar kunst kijken. Het geeft ze een bepaalde houding. Iets van diep nadenken en er verstand van hebben. Zo iets, maar gelijkertijd geeft het ze iets komisch. Ik voel me ook een beetje een gluurder met me zoomlens, die mensen betrapt in hun diepere zielenroerselen.

Het geheel was een initiatief van Stichting Kunst in Openbare Ruimte en heeft tot doel, meer samenhang in de buurt te brengen.

De gebruikte muziek is van de gitaristen David Grisman, Bob Brozman en Mike Auldridge het nummer heet Moonlight Bay.

woensdag 7 april 2010

De stille oever

Het van Harinxmakanaal langs de Nijlânsdyk heeft een stille oever. Daar bedoel ik mee dat je er normaal gesproken niet kunt komen. Langs de stille oever loopt de Hendrik Algraweg en dat is een snelweg. De N31.

Omdat ik de spoorbrug vanaf de stille oever wilde filmen, ben ik vanaf de Harinxmabrug door de weilanden langs het kanaal gelopen. Hoewel ik 5 hekken over moest was het een mooie wandeling. Vroeg in het jaar was er nog weinig te zien van de wilde planten die hier zomers bloeien. Alleen het groot hoefblad bloeide met grote paarsige bloemen tussen de stenen van de oever. Ik trof er ook 2 skeletten van schapen aan. Een stukje niemandsland tussen snelweg, waterweg en spoorweg, waar de natuur zich ongestoord kan ontplooien.

Het Leeuwarderbos wordt ieder jaar meer bos. Ook hier was er nog niet veel blad te bekennen. Behalve veel mossen en zwamachtige moeras groeisels. Het is er nat, tussen de bomen staan plassen. Nog even en het is weer een groene oase.


De gebruikte muziek is van Ludovico Einaudi