donderdag 22 april 2010

De Eerste Leeuwarder Molendag

Afgelopen zaterdag 17 april, vond de eerste Leeuwarder Molendag plaats. Ja ja..Nu heeft Leeuwarden niet zoveel molens meer. De oude houtzaag en meelmolens die langs de Ee stonden zijn al lang geleden verdwenen. Alleen de poldermolens hebben tot in de vorige eeuw dienst gedaan en zijn de laatste restanten uit waterrijk verleden. De Bullepolder wordt vandaag de dag elektrisch droog gehouden vertelde de aanwezige vrijwillige molenaar, de heer Durk Piersma. Echter bij heftige regenval wordt het oude gemaal op verzoek van het Waterschap ingezet.


De molen aan het Oud Deel heeft een fraaie naam. Het gemaaltje heet de Swarte Prinsch. In tegenstelling met de Bullemolen is hij niet meer inzetbaar om de boel droog te houden.

Maar draaien doet ie nog wel. En niet te kort. Niet ongevaarlijk leek me. De wieken zeilde rakelings langs de grond. Nu begreep ik waarom ze het een grondzeiler noemen. Ieder geval vond ik het een leuk initiatief. Op de fiets is de hele route wat veel. Ik heb het daarom maar bij deze 2 gehouden.

De gebruikte muziek is van Vangelis en het tweede stukje is van Mikis Theodorakis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten