maandag 11 januari 2010

IJzel in het Leeuwarderbos





Omdat ik de afgelopen tijd veel sneeuwtaferelen in de stad heb gefilmd. Leek het me op zijn plaats ook eens buiten de stad te kijken. 
Het was de moeite waard. Het Leeuwarderbos zag er uit als een reusachtige kerstkaart. Ik had geluk. Het was een van de spaarzame zonnige dagen. De ochtendmist was net opgetrokken en liet ijzel na op de bomen. Het vroor een graad of 3. Veel mensen waren er met de camera op uitgetrokken. De sneeuw glinsterde in de zon en de Schotse Hooglanders waren erg intrek bij de fotografen.

De dag ervoor had ik een bezoek gebracht aan het  Bos van Epey ofwel de Vijversburg. Omdat het sneeuwde en er een stevige Oostenwind stond ben ik maar met de bus gegaan, Jammer want ik had graag even in de Groene Ster gekeken. Ik had begrepen dat de drol van Wim T. Schippers,  Stationnement gĂȘnant' er nog steeds zou staan. En ja hoor. Hij is echt reusachtig en helemaal onder de sneeuw, wat het geheel wat vrolijker maakte. De 4 en halve meter hoge kunststof drol is er vorig jaar vanwege de tentoonstelling 'Vijversburg VI  geplaatst. Schippers bood het onlangs te koop aan, tegen elk aannemelijk bod.
De muziek die ik gebruikt heb komt uit de film “Snow falling on cedars” van de componist James Newton Howard. Ik heb eerder muziek van hem gebruikt. Hij is minder bombastisch dan de meeste filmmuziek componisten. Spiritueel. Met veel ijle vioolsolo’s en uitermate sfeervol.

maandag 4 januari 2010

Oud en Nieuw 2010


Vorig jaar met Oud en Nieuw heb ik opnamen van het vuurwerk gemaakt op de brug van de Emmakade. Vlak bij Albert Hein. Dat viel een beetje tegen. Ik had verwacht het vuurwerk vanaf het Oldehoofsterkerkhof te zien. Niet dus. Daarom ben ik dit jaar maar aan de wandel gegaan. Vanaf de Vrouwepoortsbrug had ik een goed zicht. Geen lullige vuurpijltjes dus. De brandweer stond achter me klaar om in te grijpen. Op de weg terug werden er overal forse vreugde vuren gestookt.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar vond wederom de nieuwjaarsduik plaats. Vorig jaar was de duik afgelast door Ferd Crone, er lag toen te veel ijs. Dit jaar was dat niet het geval. Er sprongen 50 mensen in het koude water. Veel publiek en een hoop show. De eigenlijke duik duurt maar een paar minuten, waarna alles snel ingepakt wordt. Mensen die 5 minuten later kwamen mochten niet meer duiken. Niet iedereen trok zich daar iets van aan. Maar het was duidelijk te koud om er echt moeilijk over te gaan doen.


De muziek

De dagboeken die ik hier plaats hebben vaak andere muziek dan de tv uitzending. Dat komt door de auteursrechten. De verschillende muziekmaatschappijen hebben daar een verschillend beleid in. Sommigen staan het gebruik van hun muziek toe, maar dan moet je weer reclame in de video’s toestaan. Of een donkere weg klikbare balk die de mogelijkheid biedt om de betrokken muziek te kopen. Soms wordt de muziek geblokeerd in bepaalde landen en als dat dan net niet Nederland is dan heb ik mazzel. Als YouTube het geluid helemaal uitzet, dan heb ik de mogelijkheid voor een audioruil. Daarvoor bieden ze een kleine geluidsbibliotheek aan. Ik ben er niet gelukkig mee. Het alternatief is zelf net zo lang zoeken in eigen bestand tot je een geaccepteerde soundtrack vindt.

Voor deze aflevering heb ik aan het begin een kort stukje van Yoko Kanno and the Seatbelts gebruikt. Het nummer heet Cowboy Bebop. Het tweede nummer vind ik bijzonder het is van de cellospeler Yo-Yo Ma en de  Amerikaanse zanger Bobby McFerrin. Het is het Ave Maria in een bijzondere uitvoering. Onder vuurwerk hoort eigenlijk iets symfonisch, groot orkest of iets dergelijks. Nu ben ik niet zo dol op die symfonie orkesten en vond dit wel toepasselijk. Het derde nummer, onder de nieuwjaarsduik is van David Grisman.

Ik wens u veel plezier met het Leeuwarder Dagboek 73