vrijdag 18 juni 2010

De Boom van Herman van der Heide

Met de sloop van het oude gebouw van de NHL aan de Tesselschadestraat, moest het kunstwerk “de Boom” van beeldend kunstenaar Herman van der Heide ook verdwijnen. Herman hoeft het gelukkig niet meer mee te maken. De kunstenaar is in 1993 overleden.
De Boom stond alweer zo een 35 jaar op zijn 45 ton wegende betonnen sokkel.

Op het internet is weinig te vinden over Herman. Voor Galerie Eewal staat nog een beeld van hem. Dat is alles. Met dit geesteskind van de kunstenaar had ik al eerder kennis gemaakt. In tijden dat ik nog regelmatig in de kleine uurtjes een etablissement met volledige vergunning, aan de Eewal bezocht, ben ik ertegenaan gelopen. Het beeld staat op de stoep voor de galerij. In gesprek gewikkeld met een kennis botste ik er onzachtzinnig tegenaan. Het leverde een gekneusde rib op. Het is een hard beeld. Dit was pijnlijk. Een week lang kon ik er niet van slapen en overwoog een schadeclaim bij de gemeente neer te leggen. Bij de verplaatsing van de Boom, was ik dus op mijn hoede.
De Boom was bijna geschiedenis geworden. Echter door inspanningen van een NHL medewerker is het kunstwerk behouden voor Leeuwarden. Of de gemiddelde Leeuwarder er blij mee is en weer opgelucht in zijn stoel zakt, betwijfel ik. De Boom is met zijn 14 meter wel groot maar niet echt mooi. Het ligt in de bedoeling om hem weer in de oorspronkelijke kleuren te schilderen. De NHL had er kennelijk wat restantjes verf opgesmeerd. Daarna wordt ie weer herplaatst aan de Anne Vondeling weg. Herman is er vast blij mee, daarboven. Zelf had ik hem wel mooi vinden staan in de Vrijheidswijk. Tegen de strakke lijnvoering van de flats.


zondag 13 juni 2010

De Dag van de Bouw 5 juni 2010


In het centrum van Leeuwarden vinden op het moment 2, voor de stad belangrijke bouwactiviteiten plaats. Het Project Nieuw Zaailand en de bouw van het nieuwe Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt.

De Dag van de Bouw op 5 juni jl bood de mogelijkheid om de activiteiten van dichtbij te bekijken. Vooral de mogelijkheid om eens in de bouwput van de parkeergarage aan het Zaailand te kijken was leuk. Het is een plek waar ik bijna dagelijks langs loop. Je ziet dan de werkers als kleine poppetjes in de diepte. Een hele belevenis om het eens om te draaien en de stad vanuit de bouwput te bekijken.

De gebruikte muziek is van Mike Oldfield en het tweede stukje is van David Grisman en Sam Bush.