De populatie wilde ganzen is de afgelopen jaren toegenomen. Dit jaar is
dat opvallend. Nu zie ik ieder jaar wel een toename of afname van een bepaalde
vogelsoort. Vorige winters zag het letterlijk zwart van de waterhoenen, die dit
jaar weer in mindere mate aanwezig zijn. Dat wisselt dus nogal, om mij
onduidelijke reden. Ook heb ik deze winter minder kuifeenden gezien en er
zijn minder meeuwen in het
overloopbekken aan de Kanaalweg. Normaal zwermt het daar van de meeuwen in de broedtijd. Dit jaar leek dat minder.
Wel ganzen. De gans is zijn status van beschermde vogel kwijt. Sterker de
ganzenpopulatie moet de komende 5 jaar
gehalveerd worden.
Ook in de Randstad rukt de wilde gans op. Daar zijn dan wel
geen boeren die er last van hebben maar vormen ze weer een risico voor de
luchtvaart en het verkeer. Altijd wat. Voor de liefhebber is er bij de
wildslager volop aanbod. Ik heb eigenlijk nog nooit gans gegeten. Er zitten best dikke jongens tussen. Ze zien er ook smakelijker uit dan kip. Misschien
toch eens proberen of zal ik het maar bij ganzenbord houden?
Ingrediënten
1 wilde gans, 3 goudrenetten, 2 gekookte aardappelen, 10
gehakte hazelnoten, 1 snee oud witbrood of paneermeel, 4 el gewelde rozijnen of
abrikozen, ½ dl witte wijn, 150 g boter of margarine, maïzena, cocktailprikkers
of keukendraad, zout en peper.
gebruikte muziek:
Johann Sebastian Bach
double
Los Lobos
canción del mariachi
Geen opmerkingen:
Een reactie posten