vrijdag 17 mei 2013

Stadstuintjes


Aanvankelijk werd mijn tuintje overwoekerd door de wilde bosaardbei. De bosaargbei is een kleine uitvoering van de gangbare consumptie-aardbei. De wilde variant kruipt door de tuin. Echt wild vond ik hem trouwens niet. Over het algemeen hield de bosaardbei zich redelijk rustig. Een gegeven moment was ie weg. Hele opluchting maar daarvoor in de plaats kreeg ik het zevenblad. Zevenblad is een heel ander verhaal. Het is een tamelijk wilde jongen. Andere namen voor de hardnekkige groeier zijn hanenpoot of tuinmansverdriet. 
Bij mijn recente onderzoek naar Leeuwarder voortuintjes viel me op dat vooral in verwaarloosde tuinen het zevenblad welig tiert. Deze conclusie bevestigde mijn vermoede dat ik iets goed fout doe in mijn tuin. 
zevenblad

Een wilde tuin kan mooi zijn. Ook zevenblad heeft een fraaie schermbloem. Maar blij ben ik er niet mee. Maar voor de echte wilde tuin kun je ook bij Intratuin terecht. Ze hebben er naast wilde planten ook rotsblokken en alle mogelijke wilde accessoir. Geen zevenblad. Dat weer niet. Zevenblad is onkruid.
Onkruid bestaat niet. Hoorde ik laatst iemand zeggen. Onkruid is een verzinsel van de mens. Gedeeltelijk ben ik het daar wel mee eens. Uiteindelijk zijn het allemaal planten. Maar je zou bijvoorbeeld een onderscheid kunnen maken tussen planten die je bij Intratuin koopt en die zich netjes gedragen en mijn zevenblad dat ongegeneerd in het rond aan het zwabberen is. Daar komt bij dat zevenblad geheel gratis is. Dit in tegenstelling tot het Intratuin groen, wat meestal niet te betalen is. God geeft en God neemt. 
Zevenblad schijnt eetbaar te zijn. Je kunt er salade van maken. Van paardebloem ook trouwens. In de periode dat ik aan de dijken woonde zonder duidelijke bron van inkomsten meen ik me te herinneren ooit paardebloemensalade gegeten te hebben. Pittiger dan kropsla. Mensen zeuren wel over de crisis maar alles om mee in leven te blijven groeit uitbundig om ons heen. Onkruid kun je oogsten in plaats van het te wieden: brandnetels, weegbree, paardenbloem, vogelmuur en zevenblad. Misschien een leuke tip voor de Voedselbank.
 Zevenbladstamppot
Voor een stamppot van zevenblad is nodig:

  • Zevenblad
  • Aardappelen
  • Zout
  • Peper
  • Boter

De verhouding zevenblad/aardappelen hangt af van persoonlijke smaak. Het ligt doorgaans tussen de 600 gram zevenblad op een kilo aardappelen tot een 1 op 1 verhouding. Kook de aardappelen en stamp ze. Kook het zevenblad gedurende een paar minuten (3-4) en knip ze in kleine stukjes. Stamp dit door de aardappelen, voeg naar smaak zout en peper en een klontje boter toe. Met dit recept kom je er al snel achter dat je eigenlijk nooit genoeg zevenblad kunt hebben.
 gebruikte muziek: Bliss - Quiet conversation


vrijdag 10 mei 2013

De Huldiging



Het ligt niet in de bedoeling dat dit een voetbalweblog wordt. Maar binnen Mercurius RTV wordt algemeen aangenomen dat een Cambuurjournaal voldoet aan een dringende maatschappelijke behoefte. Ondergronds blijf ik werken aan een geheim tuinkabouter-item. Maar vooralsnog moet ik het Cambuurjournaal monteren. Ook leuk. Het interview met wethouder Ekhart van sport en aanverwante zaken, vond ik geweldig. Een jongen van het volk. Hoe is het mogelijk? Wil alles voor Cambuur doen als het maar geen geld kost. Hij vond Feyenoord-supporters aardige luitjes. Maar wat te doen als er 500 Rotterdamse hooligans over het Cambuursterpad denderen? 1 of 2 extra pelotons ME op de zondag? Er wachten ons enerverende tijden. Breng uw tuinkabouter in veiligheid.