donderdag 9 april 2015

Voor een schone buurt

Omdat ik laatst de vuilnisman vergeten was, zat ik met een volle grijze container. Daarom liep ik naar de Fruitstraat, waar een grote ondergrondse container staat, om een volle huisvuilzak in te deponeren. Tot mijn ongenoegen bleek de grote container weg te zijn. Er voor in de plaats was een kleiner geval geplaatst met een z.g. kaartlezer. Een bordje geeft aan dat je een pasje voor een glazen plaatje moet houden. Maar wat voor pasje staat er niet bij. Mijn bonuskaart van AH zal het wel niet zijn. Even overwoog ik de volle zak naast de bak te zetten en me snel terug te trekken. Maar los van dat het niet netjes is, loop je het risico dat er een overijverige ambtenaar met handschoenen aan, in de zak gaat staan graaien, opzoek naar ballastend materiaal in de vorm van papieren waar je naam op staat. Een niet geringe boete wacht de overtreder. Videobewaking zou me ondertussen ook niet meer verbazen. Dus ik binnensmonds vloekend weer naar huis met zak. Op de website van het afvalbedrijf staat te lezen dat mijn milieupas mij toegang verschaft tot 2 ondergrondse afvalcontainers in de buurt. Daar doen ze niet lullig over. Maar een milieupas? Heb ik een milieupas? Mijn portefeuille puilt uit van de passen maar een milieupas zit er niet tussen. Dus opzoek naar de milieupas. Nergens te vinden. Een nieuwe aanvragen kost € 15,-  staat op de website van mijn afvalverwerker. Het zal niet. Nu is enige tijd geleden mijn grijze container voorzien van een chip. Moet niet veel gekker worden. Met de pas en de chip kan de afvalverwerker mijn afvalgedrag geheel volgen. Met GPS kunnen ze de route van mijn grijze container, van de tuin naar de hoek van de straat natuurlijk volgen. Zouden ze door hebben dat ik de vorige keer mijn container niet aan de weg gezet heb en nu weten dat ik heimelijk zonder geldige milieupas afval in de ondergrondse container in de Fruitstraat had willen dumpen. De volle afvalzak heb ik toen het donker was, heimelijk in mijn schuurtje gezet. Wel eerst nog even op de site van de afvalverwerker gekeken of er sancties opstaan.

woensdag 1 april 2015

Uit het lood

Geweldige nieuw plan voor CH18. De Achmeatoren 1,68 meter uit het lood plaatsen. De toren is het entree van de stad en het uit het lood plaatsen zou mooi verwijzen naar de Oldehove die dus ook 1,68 meter uit het lood staat en het symbool van de stad is. Los daarvan staat een scheve Achmeatoren staat ook veel artistieker en speelser. Mogelijk kunnen ook andere hoge gebouwen in de stad 1,68 meter uit het lood gezet worden. Trekt vast een boel toeristen. Nu is Leeuwarden niet de enige stad met een scheve toren, maar er zijn niet zoveel die zo scheef staan als de Oldehove. Stompe torens, dus onafgebouwde torens zijn er wel veel. Maar dan is de rede meestal dat het geld op was en in mindere mate omdat het bouwsel scheef ging staan.

Als de toren in aanbouw scheef ging staan dan stopten ze met bouwen, pakten hun boeltje bij elkaar en zochten een ander plekkie. Simpel. De Liwwadders niet. Aannemende dat men in 1530 niet dacht dat een scheve toren lekker veel toeristen trekt moet dit zonder twijfel te maken gehad hebben met de koppigheid van de Friezen. Toen de toren al na 10 meter ging verzakken hield de Duitse bouwmeester het voor gezien en vertrok naar Duitsland. Er van uitgaande dat de toren 120 meter hoog moest worden, was dat niet zo een gek idee. Maar de Liwwadders gingen stug door. Ze probeerden de boel weer in het lood te metselen waardoor de toren ook krom werd.
Hoewel ik vaak gehoord heb dat de Oldehove vroeger dienst gedaan heeft als vuurtoren, is dit nooit het geval geweest. De Middelzee waarnaast de Oldehove gebouwd werd was ten tijde van de bouw al dichtgeslibd. Maar misschien is het een leuk idee om voor CH18 het stedelijk symbool alsnog de functie van vuurtoren te geven. Niet met een signaalfunctie maar met kleurige sierverlichting die 's avonds in de gehele provincie zichtbaar is. Maar misschien is de Achmeatoren geschikter voor sierverlichting. Misschien moeten de beide torens wel van plaats ruilen. Dat zou leuk zijn. Dan staat de Oldehove mooi bij de entree van de stad. Wordt nog wel een probleem om hem weer keurig 1,68 meter uit het lood te krijgen.