vrijdag 18 januari 2013

De ochtenden



Mercurius RTV, de lokale omroep waar ik mijn dagboek aflevering voor maak, maakt moeilijke tijden door. Voorlopig zijn er geen TV uitzendingen. Wel wordt er weer hard gewerkt om het een en ander weer op de rails te krijgen. Ik twijfel er wel eens aan of dat lukt. Voorlopig zullen de afleveringen van mijn dagboek onregelmatiger verschijnen. Ik ben een beetje een zondagochtend filmer geworden. De noodzaak iedere week een aflevering te maken is er niet meer. Andere werkzaamheden zijn op dit moment belangrijker. Gelukkig krijgen we weer alle steun van de gemeente Leeuwarden. Nieuwe hard en software komen er aan. Dat is wel weer hoopvol. Omdat iedereen het Leeuwarder Dagboek graag structureel in de programmering wil houden krijgt het programma een redactie. Hiervoor is een advertentie geplaatst bij de vrijwilligers- vacaturebank. Ik heb daar zelf omgevraagd maar nu heb ik zo mijn twijfels. Maar de afgelopen tijd heb ik weinig gefilmd. Zondagochtend in het Leeuwarder Bos. Dat is alles. We moeten het er voorlopig maar mee doen. 

 

woensdag 2 januari 2013

Nieuwjaar

“In de winterperiode verhuren wij geen kamers, meneer”, antwoordde een mevrouw aan de andere kant van de lijn, op mijn vraag of er gedurende Oud en Nieuw slaapruimte zou zijn in CafĂ© het Graauwe Paard in Oude Bildtzijl. Niet dus. Ik heb namelijk de pest aan vuurwerk en had me voorgenomen de rust van het platte land op te zoeken in de periode dat in Leeuwarden de nitraatbommen en lawinepijlen om je oren vliegen. Ik was dit jaar op dit idee gekomen om het nieuwjaarsvuurwerk bij de Oldehove vanaf de Oudebildtdijk te filmen. Geweldig plan. Dat is weer eens iets anders en je hebt mooi het vuurwerk van Stiens erbij.
Vanaf de dijk kun je bij helder weer de Achmeatoren zien, was ik dus achtergekomen tijdens een zomerse fietstocht. Niet zo bijzonder want je kunt het ding door de hele platte provincie tot vanaf de eilanden zien. Bij helder weer. Dus niet als het stroomt van de regen, zoals bij deze jaarswisseling. Je kon de verzekeringstoren nauwelijks vanaf de Kanaalsbrug zien. Achteraf dus blij dat ik niet in Oudebildtzijl op een hotelkamer zat. Die boeren vertrouwde ik ook niet. Ze doen er aan carbidschieten of God weet wat voor rare, lawaaierige, folkloristische nieuwjaarsrituelen die lui er nog meer op na houden. Garantie op authentieke plattelandse rust was er niet. Al met al heb ik het vuurwerk boven Leeuwarden in de regen vanaf de 2de Kanaalsbrug bekeken. De Achmeatoren was nog net zichtbaar.