vrijdag 21 september 2012

Het geheim van Wiuwert


In de komende dagboekafleveringen ga ik samen met de danseres/medium Jane Rose Kelly Clarent opzoek naar spiritualiteit. Friesland is een spirituele provincie. Tal van sekten en geloofsgemeenschappen hebben er door de eeuwen heen onderdak gevonden. Het was het idee van Jane om als eerste de mummies van Wiuwert te bezoeken. Pak weg 25 jaar geleden heb ik de grafkelder al eens bezocht. Sindsdien moeten duizenden toeristen de 400 jaar oude menselijke resten hebben bezocht. Even griezelen in Wiuwert. 
 Persoonlijk heb ik liever een spookhuis. Met klapperend keukenkastdeurtjes en zwevend serviesgoed. Mochten er lezers van mijn blog nog een tof spookhuis weten, dan verneem ik dat graag. Ook geheime formules om mummies tot leven te brengen zijn welkom.
Gebruikte muziek: Immortality, Egyptian
Alpha Wave Movement

maandag 17 september 2012

Iets over koepels



Een mevrouw die heel kort voor Leefbaar Leeuwarden in de gemeenteraad gezeten heeft, vond de Koepel van de Friesland Bank aan het Beursplein maar niks. De koepel zou op een moskee lijken en daarom niet Hollands zijn en al helemaal niet Fries. Deze stelling klopt niet. Nog geen kilometer verder op aan de Vredeman de Vriesstraat staat de Koepelkerk. Een gereformeerde koepel. Rijkelijk voorzien van duivenstront maar oer Fries. De Islamitische gemeenschap in Leeuwarden zou hem zo over kunnen nemen en er een minaret  langs timmeren. Leuke halve maan er op. Gebedskleedjes er in. En je hebt je moskee. 
De koepel wordt wereldwijd algemeen toegepast in de architectuur. Het is een elementaire bouwvorm. In Marokko heb ik trouwens vierkante moskeeën gezien. Een stuk minder mooi dan de koepelmoskeeën. Veel koepels zijn er niet in de provincie. Berlikum heeft een koepelkerk en er zijn koepeltorens zoals de sipelkerk in Deinum. Dat heeft denk ik iets te maken met het gegeven dat Friesland niet een van de rijkste provincies is. Een koepel is heel wat moeilijker te construeren dan een gewoon dak en heel wat duurder. Bovendien is het niet praktisch. Je hebt er vrij weinig aan. Ook de koepel van de Frieslandbank is er voornamelijk voor de sier. Het ding is duidelijk van voor de crisis.

Ik had ergens verwacht dat ik er kantoorruimte zou aantreffen maar dat was niet het geval. Het is een uitkijkkoepel en ik denk dat de Frieslandbank er recepties en dergelijke houdt. Dat neemt niet weg dat ik het een prachtige koepel vind. Een sieraad voor de stad. Dit in tegenstelling tot het Friesmuseum. Het nieuwe museum was open ter gelegenheid van de Monumentendag. Wat me het meest tegenstaat is dat er voor geen meter rekening gehouden is met de omgeving. Er is een blokkendoos neergezet. Er is geen relatie met de stad of de geschiedenis van de provincie. Bij het nieuwe Provinciehuis bijvoorbeeld is door de architect duidelijk gezocht naar die relatie. De dingen die Bonnema voor Leeuwarden gemaakt heeft zijn arrogante domme blokken gevallen. Het enige leuke van de Achmeatoren is dat hij zo hoog is. Maar hij is oerlelijk. Aan de andere kant hebben we in de binnenstad nu vlak bij elkaar een kubus, een monoliet en een bol. Dat heeft ook wel weer wat.
 Gebruikte muziek:
Afro Celt Sound System
Wirl-Y-Reel

zondag 16 september 2012

Het Wijkgebouw en de Omroep


Er wordt hard gewerkt in het oude gebouw van Mercurius in de Bagijnenstraat. Alleen aan de zijkant in de Bollemansteeg is nog te zien dat hier ooit de lokale omroep gevestigd was. De schilderingen in de raamkozijnen zijn nog niet weggehaald door de nieuwe eigenaar. Aan de voorkant is een bordje te zien waarop staat dat er pianoles gegeven wordt. Het gebouw wordt nu ook wel Klein Parnas genoemd. Net als Mercurius is Parnas het Centrum voor de Kunsten getroffen door bezuinigingen en gaat in het nieuwe seizoen niet meer open. De nieuwe eigenaar van het Mercuriusgebouw speelt hier op in. Ook teken en schilderlessen hebben een ander en meer particulier onderkomen gevonden.

Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Wijkgebouw het Knooppunt sprong te hulp en bood de dakloze omroep studioruimte aan. In het inmiddels fraai verbouwde wijkgebouw kreeg Mercurius 2 ruimtes. Voor radio en tv. Het is even behelpen maar het biedt weer
even wat perspectief. De omroep is veel ruimte, apparatuur en medewerkers kwijt.
Maar er is weer wat zicht op wederopbouw. Zelf heb ik door de bezuinigingen moeten inleveren op mijn inkomen. Ik moet opzoek naar een andere werk of opdrachtgever. Ik ben dus beschikbaar als freelance videomaker. Voor bruiloften en partijen of voor een leuke docu over u opoe of kanariepiet. Maar ook voor serieuzere producties of werk met een structureler karakter. Opdrachten en/of aanbiedingen kunt u sturen naar noorderleeg@hotmail.com

dinsdag 4 september 2012

De paarden van het Noorderleeg


Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw werd er op het Wad aan landwinning gedaan. De bestaande zeedijk was nog niet op deltahoogte. Op 2 januari 1976 vond er een heftige storm plaats. Ik heb het water toen over de dijk zien slaan en op een aantal plaatsen was de oude zeedijk zo zwak dat er een doorbraak plaats vond waarbij het leger met zandzakken te hulp schoot. Het was trouwens de storm waarbij de torenspits van de Bonifatiuskerk in Leeuwarden afbrak. Maar ik woonde toen niet in Leeuwarden maar vlak achter de lage en oude zeedijk aan de Nieuwebildtdijk. 

Op de radio werd geadviseerd om niet te gaan slapen en een vluchtkoffer klaar te zetten. In Oudebildtzijl werd met zware balken de brug afgesloten. De Oudebildtdijk was de laatste verdedigingslinie tegen het water. In café het Graauwe Paard was het druk en gezellig. Extremiteiten in het weer brengt een bepaalde saamhorigheid teweeg. Na 1976 werd de zeedijk verhoogd tot deltahoogte. Dat betekende een einde van verdere inpoldering. De lokale bevolking had liever gezien dat het Noorderleeg definitief droog gelegd zou worden. Daar kan ik me nu wel iets bij voorstellen. De Bilkers hebben eeuwen in het slik gewerkt om meer land te krijgen. Nu werd ook het opwerpen van een zomerdijk niet meer toegestaan. De Waddenzee heeft vrij spel gekregen in het gebied.
In de LC las ik onlangs dat men meer toeristen naar het gebied wil lokken. In de aanwezige dobben wil men zwemgelegenheid creëren. Een dob is een drinkplaats voor het vee. Het is een cirkelvormige dijk die het brakke water tegen moet houden. Waar het vee met hoogwater ook een beetje droge plek heeft. Dat de dobben onder kunnen lopen bleek in december 2006. Wat begon met een herfststorm werd al snel een drama dat wereldwijd mensen bezig hield. Door het hoge water verdronken 20 dieren. Maar 150 paarden werden gered van de verdrinkingsdood door een paar boerendochters.
Er staat ook een bunker op het Noorderleeg. Deze is sinds enige tijd voorzien van een trap, zodat men vanaf het dak bij helder weer de Waddeneilanden kan zien en de dravende paarden. De bunker is voorzien van een bord met de vermelding dat het een bunker is. Het valt me op dat er steeds meer van dit soort borden in de provincie verschijnen. Ik heb het vermoede dat het iets met de zo gewenste toerist te maken heeft. De toeristen kwamen trouwens met een soort bus achter een trekker het Noorderleeg op. Ze stonden even met ze allen bovenop de bunker en werden vervolgens weer terug gesleept. Het was een wonderlijk gezicht op de gigantische kale vlakte van Noard-Fryslân Bûtendyks.
 Gebruikte muziek: Philip Glass